Myšlenky studenta studujícího svět...

Je tohle (ještě) náhoda?

7. 9. 2017 9:48
Rubrika: Nezařazené

-9- Už pár dní chvilkami přemýšlím nad záplavami a hurikánem v USA – Texasu. Proč se takové pohromy vůbec dějí? Škody se tentokrát čítají v milionech milionů (bilionech) korun. Z ničeho nic se stane něco tak hrozného a bolestivého pro místní občany. Američané (a nejen oni) však zažívají různé hurikány a záplavy poměrně často, ale lze to přisuzovat pouhé náhodě?

Nedokážu si (nikdy) odpustit myšlenku, že vše se děje z nějakého důvodu. A tato událost není výjimkou, obzvláště pokud se jedná o přírodní katastrofu takového rázu. Není současná situace na jihovýchodě USA podobná mnoha pohromám, o kterých se pojednává v Bibli, zejména ve Starém zákoně? Bůh trestal, když se lidé od Něho odvrátili, když už to jaksi nebylo únosné. A co víc, pokaždé překvapil – v našich možná i nejlepších časech, u Něho to však byly možná ty „nejhorší“. Jinými slovy, nám se de facto daří, a tak nepotřebujeme žádného Boha, nebo si tvoříme své vlastní bohy. Paradoxně to je právě přesně ten čas, kdy se Bůh (hlasitě) ozve. Starý zákon to jasně dokazuje. Ozve se tehdy, kdy nikdo nic nečeká. Tehdy, kdy mu nejsme vděční ani za to, co nám dopřává. A to se stává i nám, přiznejme si to.

Nevím, jaká byla situace v této oblasti (po stránce morální, víry aj.), v USA jako celku to žádná sláva zřejmě nebude. Nicméně, první stránka v Bibli jasně říká, že Bůh je pánem nebes, vod, ptactva… Proto myšlenku, že se hurikán či záplavy stávají „jen tak“, prostě „to tak vyšlo zrovna na onu oblast“, mi hlava moc nebere. Stejně tak chudoba v Africe a jiných státech. I ta má určitě své důvody, např. ten, abychom my – majetní ukázali svá srdce. Máme zároveň i velkou šanci si dělat poklady tam, kde je nezničí mol ani rez.

Tady končím. Předkládám jen pár vět, které dle mě stojí k zamyšlení. Tvrdím, že je potřeba se dokázat dívat na věci i z jiného úhlu pohledu, než nám ukazují rodiče, přátelé, novináři aj. Již zmiňovaná Bible nám k tomu může dát i návod...

Zobrazeno 979×

Komentáře

spitfire

"A tato událost není výjimkou, obzvláště pokud se jedná o přírodní katastrofu takového rázu. Není současná situace na jihovýchodě USA podobná mnoha pohromám, o kterých se pojednává v Bibli, zejména ve Starém zákoně?"

Pletete si katastrofu s její finální reprezentací. Hurikán je finální reprezentace určité katastrofy. Máte masu vody v podobě oceánu a máte zdroj tepla v podobě slunce a hned máte katastrofu, tedy to, že se ta spousta vody začne ohřívat víc a víc.
Pointa? Svět byl "stvořen" jako katastrofický, to pouze vy předkládáte, že se nic neděje.

spitfire

"Proto myšlenku, že se hurikán či záplavy stávají „jen tak“, prostě „to tak vyšlo zrovna na onu oblast“, mi hlava moc nebere. Stejně tak chudoba v Africe a jiných státech. I ta má určitě své důvody, např. ten, abychom my – majetní ukázali svá srdce."

Možná by jste se měl víc zamyslet nad svým libidem. Vaše oslava (orgie) destrukce a ničení poukazuje na to, že velká část vašeho libida je nevědomá.

Zobrazit 13 komentářů »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Kdo píše?

tOmAsss37
na signály.cz

Jsem studentem Vysoké školy ekonomické v Praze. Rád čtu, píšu a pomáhám - jakkoliv. Mým "malým" osobním cílem je jednou dokázat pomoci co nejvíce lidem a to především po té stránce finanční (čti finanční a duchovní). Mezi další mé koníčky patří běh, plavání, čtení, investování a vlastně... cokoliv, kde nechybí legrace. Budu rád za každého, koho zaujmou má slova :-)

Autor blogu Grafická šablona Nuvio