Myšlenky studenta studujícího svět...

Slovo jako největší síla a zbraň.

2. 10. 2016 13:38
Rubrika: Nezařazené

-4- Řeč tvoří (a vždy tvořila) nezbytný prvek každodenního života člověka. Slovy můžeme sdělit mnohé – své momentální pocity a myšlenky. A to není málo. Mohou nás také s určitou bytostí sbližovat a mnohdy nám i naznačují charakter samého člověka, ačkoliv si to sám dotyčný ani neuvědomuje. O síle slova by se daly napsat rozsáhlé knihy, nicméně se pokusím vzpomenout jen to, co mě aktuálně napadá.

Občas si říkám, zda mají slova prostého člověka v dnešní „uspěchané“ či digitalizované době, stále takovou sílu, jako v tomu bylo minulosti. Myslím, že mají, ale… Čím dál více si (obzvláště dnešní mládež) píšeme, než mluvíme. Mobil či PC nahrazují řeč – slova, a považujeme to za dobré, protože tento systém neustále podporujeme. Doba to vyžaduje a my se jí přizpůsobili. Zda je to opravdu dobré nebo špatné, nechám na čtenáři.

Jak se tedy může stát slovo opravdu silou a zbraní? Domnívám se, že síla slov nespočívá jen v prostém sdělení té či oné myšlenky. Musí tomu být vždy dáno i něco více (v ang. jazyce něco jako tzv. „drive“). Je přece rozdíl, když člověk poví osobě opačného pohlaví, že ji má moc rád a přitom hledí na televizi a ještě stíhá číst noviny, nebo když onu myšlenku sdělí přímo mezi čtyřma očima u romantické večeře (při svíčkách). Pro zajímavost, sociologové dokonce tvrdí, že mluvené slovo tvoří pouze 7% důležitosti našeho slova. Zbývajících 93% tvoří řeč těla spolu s tónem a barvou hlasu! Nelze než souhlasit.

V Novém zákoně je psáno, jak Ježíš říká: „Jděte do celého světa a hlásejte evangelium (Boží slovo)“. Musel to říct naprosto dokonale, neboť tento výrok byl jeden z mnoha, který položil samotné základy křesťanství, jež platí dodnes. Hodně nadčasová to myšlenka, ostatně jako značná část Bible. Síla slov je zde tak hluboká, že dokáže stále promlouvat i do naší mysli a srdce, několik tisíc let po „prvním vydání“.

Historie nám jasně ukazuje, jak velkou intenzitu mohou mít obyčejná slova. Občas i to, co řekl filozof či vládce, mělo enormní vliv na určitou (větší, menší) skupinu lidí. Tento fakt platí i dnes, akorát zde máme prezidenty, politiky, manažery, kněze a jiné. Slova občas nemusí znamenat na první pohled nic, později se však mohou stát i zbraní.

Tvrdím, že každému člověku byl dán dar řeči za nějakým účelem. Přemýšlejme o tom…

Zobrazeno 770×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Kdo píše?

tOmAsss37
na signály.cz

Jsem studentem Vysoké školy ekonomické v Praze. Rád čtu, píšu a pomáhám - jakkoliv. Mým "malým" osobním cílem je jednou dokázat pomoci co nejvíce lidem a to především po té stránce finanční (čti finanční a duchovní). Mezi další mé koníčky patří běh, plavání, čtení, investování a vlastně... cokoliv, kde nechybí legrace. Budu rád za každého, koho zaujmou má slova :-)

Autor blogu Grafická šablona Nuvio