Myšlenky studenta studujícího svět...

Ekonomika daru aneb investice vynášející nejvyšší úrok (ten nevyčíslitelný).

21. 8. 2016 14:53
Rubrika: Nezařazené

-1- Můj první článek zde na blogu bych rád zaměřil na toto, dle mě, velmi aktuální téma. Stejně aktuální, jako tomu bylo mnoho let zpět, nyní a koneckonců, na své aktuálnosti neztratí v budoucnosti nejspíše nikdy. A to je na tom to „top“.

Nedávno mě napadl pojem „ekonomika daru“. O co se vlastně jedná…? Nejde ani tak primárně o peníze, jako tomu tak v ekonomice (aby fungovala) je. Jde o dar – o něco, ale zároveň za „nic“. Může se jednat o čas, který druhým věnujeme či malý dárek, úsměv, překvapení, pomoc (ano, klidně i ta finanční).

V bibli, nejprodávanější knize, se píše: „Co člověk zaseje, to také sklidí,“ Gal 6,7. Není zde psáno ani tak přesně, co „sklidí“, ani kolik toho bude, jen že to bude v „ustanovený čas“ – ten pravý, ten nejlepší. Pokud člověk zaseje, může získat mnohem více a to i v situacích nejméně očekávaných. Nicméně, jako vše ostatní, i tzv. ekonomika daru, na které výše zmíněný úryvek stavím, má své podmínky, a to hned tři. Za (1) člověk musí umět dávat a to nezištně. Stejně tak (2) musí umět přijímat, a konečně za (3) nikdy nezapomenout na první dvě podmínky. Koneckonců, i ti nejbohatší poslední dobou objevují to kouzlo, že dát druhým (nezištně) jim dá ve výsledku mnohem více. Billa Gatese, stále nejbohatšího muže na světě poslední roky nic víc netáhne, než dávání, objevování, pomoc a jiné. To je to, co ho nejvíce naplňuje. A není jediný!

Ať jsou časy dobré, nebo zrovna (ekonomická, osobní) krize; ekonomika daru bude vždy vynášet. Kolik? To záleží na každém z nás. Řekl bych, že během krize právě nejvíce…

I am strongly convinced that the economy of gift pays the highest interest!

Neboj se a sdílej ji! Hlavně kolem sebe :)

(PS: Bible je plná ekonomických prvků, jevů, myšlenek. Tomáš Sedláček, známý český ekonom, na to často upozorňuje. Mnoho z ní můžeme přenést do současnosti, kterou tak lze pak i lépe pochopit.)

Zobrazeno 813×

Komentáře

xmarek

Je už to mnoho let co se mě jeden můj přítel zeptal: "Do čeho bych měl investovat?" "Auto? Dům? Zlato? atd."
Dnes bych mu odpověděl: "Do sebe, do své schopnosti se rozvíjet, která ti byla dána tvým zrozením". "Nauč se číst knihy, nauč se poslouchat své srdce a děléj si denně i sebemenší radost. Tvoř. To jsou všechno atributy, které tu budou i kdyby jsi přišel úplně o vše." "Budou tu i v té největší krizi, i v době co budeš na dně a kdy si možná vzpomeneš na Otčenáš". "Tento poklad budeš sebou neustále nosit, jako tarotový blázen (v pytlíčku) a věř, že jednoho dne zjistíš k čemu to máš" Přeji Hezký den.

tOmAsss37

Naprostý souhlas :-)

Zobrazit 2 komentáře »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Kdo píše?

tOmAsss37
na signály.cz

Jsem studentem Vysoké školy ekonomické v Praze. Rád čtu, píšu a pomáhám - jakkoliv. Mým "malým" osobním cílem je jednou dokázat pomoci co nejvíce lidem a to především po té stránce finanční (čti finanční a duchovní). Mezi další mé koníčky patří běh, plavání, čtení, investování a vlastně... cokoliv, kde nechybí legrace. Budu rád za každého, koho zaujmou má slova :-)

Autor blogu Grafická šablona Nuvio